Computerised Accounting with GST TEXTBOOK SOLUTION


Q. 1 Fill in the blanks.

  1. A pre-numbered accounting document used for posting daily transactions is called as______________

Answer :  Voucher

       2. When cash is going out of the business   type of voucher is used.

Answer :  Payment

       3. Return of goods to a supplier comes under _________ type of voucher.

Answer :   Purchase Return

       4. ___________was the first country to implement the GST in 1954.

Answer :   France

       5. GSTIN stands for____________

Answer :   GSTIN

       6. GST came into force in India with effect from ___________

Answer :   1st July 2017

       7. Rectifying entries or transfers or adjustment entries comes under voucher type.

Answer :   Journal

Q. 2 True OR False.

  1. Creation of company is the first step in Computerized Accounting process.

Answer :  True

        2. All Ledger accounts have same groups in Computerized Accounting.

Answer :  False

        3. Receipt voucher is used when the cash is accepted.

Answer :   True

       4. Cash deposited into bank comes under bank voucher.

Answer :   False

       5. Recording a transaction through voucher is called as voucher entry.

Answer :   True

       6.  Goods sold from Solapur to Hubli is an example of SGST.

Answer :   False

      7. GST is focus on one nation one tax.

Answer :   True

       8. GSTIN is PAN based registration number.

Answer :   True

       9.  CGST, SGST and IGST Ledgers are  common      for     goods and services

Answer :   True

Q.3 Multiple Choice Questions one Correct Answer.

  1. Contra Voucher is used for

Answer :  (b) Withdrwal of cash from bank

       2. Salary account comes under which of the following head_______

Answer :  (b) Indirect Expenses

        3. In India the GST Act came into effect on _____________

Answer :  (b) 1st July 2017

        4. Sale or purchase out of state involves_________ in invoice.

Answer :  (b) IGST

        5. GSTIN is____________digit alphanumeric number.

Answer :  (c) 15

        6. In GSTIN first two digits represents __________code.

Answer :  (a) State

        7. GST is__________type of tax.

Answer :  (b) Indirect

Q.4 Multiple Choice Question 2 correct answer.

        1. Every voucher maintained its __________and___________record.

Answer :  (a) debit   (d) credit

        2. Valid types of vouchers are _____________ and  _____________

Answer :  (a) contra  (b) sales

        3. ___________and _________ are ledger accounts can be created under Group Indirect Expenses.

Answer :   (a) Insurance   (c) Rent

        4. Codes given to Goods and Servies under GST are__________and ____________    .

Answer :  (a) HSN   (d) SAC

 

 

Other HSC IT Chapter Textbook Solutions

(Others Chapters textbook solution will added soon)
Advanced Web Desgining
CLICK HERE
Digital Marketing
CLICK HERE
Computerised Accounting with GST
CLICK HERE
E-Commerce and E-Governance
CLICK HERE
Database concepts using LibreOffice Base
CLICK HERE
ADVANCED JAVASCRIPT
CLICK HERE
Emerging Technologies (IOT, Cloud computing, AI,5G)
CLICK HERE
Server-Side Scripting (PHP)
CLICK HERE
Enterprise Resource Planning (ERP)
CLICK HERE